KORTESSEMSE SPECIALITEITEN

Eppelkükske - Vincianagebak - Trootse kruidenhesp - Plafondhesp - Hespenplank - Eppelke - Likker

Eppelkükske

Een typisch Haspengouws gebak van zanddeeg, samengesteld met grondstoffen van eigen bodem : bloem, suiker, boter en eieren. De appelkompotvulling is een menging van verschillende Haspengouwse appelsoorten verrijkt met een geut EPPELKE, een Kortessemse streekjenever. Een afdekgelei, vermengd met LIKKER (Kortessemse kersenlikeur) en een met bloemsuiker gecreëerde appel, versieren het geheel.

Het gebak is volledig samengesteld uit streekeigen producten, is gemakkelijk ook zelf te bereiden, kan verschillende dagen worden bewaard en biedt een stevige hap.

Het EPPELKUKSKE werd ontworpen en samengesteld door bakker Guido Diriks van Kortessem, laureaat van de culinaire wedstrijd die in 1988 door het Gastronomisch Comité van Toerisme Kortessem werd georganiseerd.

Vincianagebak

Is een bladerdeeggebak dat volgens de overlevering van moeder op dochter tot bij ons kwam en opnieuw speciaal werd ontwikkeld bij gelegenheid van de grootse viering van de Wintershovense Heiligen in 1997.

Vinciana, het huishoudhulpje van de Heilige Landoaldus gaf haar naam aan dit fruitig gebak, dat  zeker ook warm kan worden opgediend en een soort voorloper moet zijn geweest van de apfelstrüdel.

De Wintershovense heiligen kerstenden niet alleen onze regio maar leerden onze voorouders ook hun eetgewoonten verfijnen.

 

De Trootse kruidenhesp

Afkomstig van de achterhesp van een uitgezocht Haspengouws scharrelvarken dat natuurlijk is opgegroeid in een Haspengouwse boomgaard waar het zich kon te goed doen aan gras en kruiden, maar ook aan gediversifieerd  fruit dat van de boom viel.

De hesp werd gepekeld door traiteur Koekhofs volgens een eigen zoutmethode en daarna gebalsemd met een originele bouillon van typische Trootse kruiden die Dhr Koekhofs zelf ‘s morgensvroeg ging plukken in en rond het Jongenbos van Vliermaalroot. Hij droogde deze kruiden, ophangend in een antieke eiken kleerkast.

Gedurende méér dan zes uur, laat hij de hesp met de kruiden, samen in een vacuumzak met elkaar versmelten in een heet-water-bad.

De Trootse Kruidenhesp is zacht, mals, pittig, overheerlijk…..om zich aan te verslaven.

Het spreekt voor zich dat  deze hesp slecht beperkt verkrijgbaar is in Kortessem.

De plafondhesp

Ook deze hesp is een achterhesp van een Haspengouws scharrelvarken, natuurlijk gezouten en gedroogd.

Benny Thijs verbeterde een oud familierecept.

Hespen drogen is een obsessie van Benny. Teneinde zijn creatie te verfijnen bracht hij zijn vakanties door in de streken waar grote hespen worden gemaakt: Parma, Zuid-West Spanje, Zwarte Woud… om er contact te zoeken met artisanale hespenmakers en hun geheimen te ontfutselen.

De Plafondhesp is minstens zes maanden oud.

Deze hesp won in 1982 de eerste prijs Eurobeef.

De kortessemse hespenplank

Kortessem presenteert zijn twee magische hespen op een typische, unieke, en daarvoor speciaal bestemde « hespenplank »

Enkele flinterdunne, opkrullende schillen plafondhesp leggen wij links. Een stevige plak kruidenhesp rechts.

In het midden van de plank is royaal de plaats voor een mix van sla en verse groentjes uit de biologische tuinen van de Kortessemse Wroeter

Ook hoort er nog een MOLENBROODJE bij geserveerd. Dit is een speciaal voor bij deze hespen gebakken licht zuurdesem broodje van uitgezochte granen en met ruime afmetingen.

Eppelke 

In het « EPPELKE » proef je de pure smaak van de eigen Kortessemse appelen en peren.

Met zijn 20,5 ° alcohol behoort deze goudgele drank tot de jenevers en meer bepaald tot de jenevers met zoete smaak.

Liefhebbers kunnen aan ons EPPELKE  nog rustig een versterkertje toevoegen om het alcoholpercentage  wat op te drijven.

EPPELKE drinkt zich in alle omstandigheden best goed gekoeld. Zo komt het volle aroma van deze natuurjenever best tot zijn recht.

Het distilaat kan ook worden gemengd met yoghourt of melk.

Hiertoe is volgende verhouding perfect : ½ liter melk, 3 lepels suiker en 1 glaasje Eppelke. Het geheel opkloppen tot een romig geheel levert een lekkere milkshake….nog met een bolletje vanilleijs ….moet je vast eens proberen !

 Een geutje Eppelke verfijnt ook gevoelig onze eigen Haspengouwse fruitsla.

 

 

Likker

Likker heeft een alcoholgehalte van 36° en heeft de smaak van de pit in onze kersen. De likeur laat zich best puur drinken. Likker leent zich uitstekend in combinatie met pannekoeken, zelfs flamberen is mogelijk ook met een bolletje ijs is hij niet te versmaden.

Likker werd ook gebruikt om de afdekgelei van ons eppelkûkske te verfijnen.

Mix eens bvb ¼  likker,  ¼ appelsap en ¼ eppelke met wat ijsblokjes.