Al sinds de middeleeuwen worden in heel wat Europese landen reuzen als poppen vormgegeven. Aanvankelijk werden zij veelal gebruikt als afschrikmiddel voor plunderaars en belegerende troepen. Als een stad of dorp belegerd werd of als muitende troepen voorbijtrokken, werd de reus opgesteld als ‘bewaker’ aan de ingang van het dorp of aan de stadspoort. Niet zelden verwezen deze reuzen naar figuren uit een bekend volksverhaal, of waren ze gebaseerd op een historische figuur, een (patroon)heilige of een personage uit de bijbel.

De reuzen zijn dus niet zomaar poppen, maar maken deel uit van een eeuwenoude traditie.. Cortus komt niet om de haverklap naar buiten, daarom blijven de reuzen bijzonder èn uniek! Fruitreus Cortus weegt 120 kg. Een stevige jongen.

In de rechterhand draagt hij een wandelstok waarvan de knop de vorm heeft van een zeshoek, samengesteld uit vijf lagen. Ze symboliseren Kortessem: een fusie van 5 gemeenten en 6 kerkdorpen. De reus verpersoonlijkt de middeleeuwse landheer, eigenaar van uitgestrekte landerijen, waarop het goede Kortessemse fruit werd gewonnen.
Hij draagt eveneens de eertijdse tabbaard in de kleuren van de Kortessemse confrerie.
In de linkerhand draagt de reus een appel als symbool van Haspengouw. Zijn officiële benaming is:

 

“CORTUS, HEER VAN KORTESSEM
COMMANDEUR VAN DE CONFRERIE VAN HET KORTESSEMS FRUIT EN HAAR GASTRONOMIE
FRUITREUS VAN HASPENGOUW”

 


 

TECHNISCHE FICHE CORTUS
Naam Cortus, Heer van Kortessem
Geslacht man
Hoogte 4,20m
Hoofd 0,5m hoog (draaibaar)
Lichaam 3,65m
Gewicht 120kg
Makelij metaal, fluweel
Vervoer op wielen
Geboortejaar 1991
Gedoopt 29/09/1991
Peter Sint-Kristoffel (Roermond)
Meter Dame van de Nieuwstad (Bree)
Gehuwd niet
Eigenaars Confrérie van Kortessem
Reuzenmeester Grootofficier Marc Gaens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het voortbestaan van een reus is niet alleen afhankelijk van diegenen die hem ontworpen of gemaakt hebben of hem onderhouden, maar eveneens van de betrokkenheid van de gemeenschap waarin hij is ontstaan. De reus moet kunnen rekenen op een vriendelijk onthaal en ook meer betekenen dan een amusante bezienswaardigheid. Hij moet echte sympathie opwekken.
Deze gunstige toestand is vaak optimaal in kleine steden zoals Kortessem.