Sinds mensenheugenis brouwde men bier in Kortessem. Historische Oorkonden leren ons dat er, in Kortessem, reeds in de late 15° eeuw verschillende brouwerijen actief waren. Zo wordt ook vandaag nog steeds in Wintershoven een locatie het Paenhuys genoemd naar de voormalige brouwerij. De laatste Kortessems brouwerij ‘De Klok’ gelegen op de hoek van het Kerkplein en de Omstraat verdween op het einde van vorige eeuw uit het Kortessems dorpsbeeld.

Om opnieuw aan te knopen bij deze eeuwenoude biertraditie vatte de schepen van Toerisme Luc Dullaers in 2016 het idee op om voor Kortessem opnieuw een hedendaags eigen streekbier op de markt te brengen.

Hiervoor werd brouwer Davy Daniëls uitgenodigd en werd er afgesproken om, naar de traditie van vroeger, een bruin bier te brouwen. Het bier, valt perfect te harmoniëren met vleesgerechten, maar is ook een lekker terrasbier. Het kan ook gedronken worden als een perfecte afsluiter van een lunch of diner. De laatste stap in het proces vooraleer we het eerste Kortessems bier op de markt konden brengen, was het kiezen van een naam.

 

Het eerste idee was om het bier te vernoemen naar de kanunniken die het kapittel van de kerk van Kortessem beheerden. Maar zowel “Kanunnik “ als “ Kapittel” waren als bier reeds in gebruik. Het bier werd dan uiteindelijk “Cortus” genoemd; naar de fruitreus van de confrérie.

Het is een donkerbruin bier van hoge gisting, dat zich ’s zomers goed laat drinken en een alcoholpercentage heeft  van 7,2°. Het bier wordt gebotteld in een flesje met een lange nek met een inhoud van 33 cl. Het Kortessems bier is te verkrijgen bij de lokale cafés, tavernes en sommige buurthuizen in Kortessem.