De Grote Raad van de Confrerie van het Kortessems Fruit en haar Gastronomie organiseert in 2019 haar 14de tweejaarlijkse Haspengouwse streekgerechtenwedstrijd “Culinair Haspengouw”.

Door de organisatie van deze wedstrijd wordt u de kans geboden om op een creatieve en innovatieve wijze met streekeigen producten een streekgerecht te creëren en u te profileren aan de culinaire liefhebber.

De wedstrijd heeft de voorgaande jaren steeds meer aan prestige gewonnen, zowel bij de deelnemende koks als bij het grote publiek.
De aandacht voor het culinaire in het algemeen is trouwens exponentieel toegenomen, met als recent hoogtepunt de Week van de Smaak.

Dit jaar dienen wederom vier basisingrediënten verplicht verwerkt te worden in het gerecht. U gebruikt uw creativiteit voor de samenstelling en de afwerking ervan. Er werd dit jaar door de Grote Raad gekozen voor:

  1. Gevuld varkenshaasje
  2. Grotchampignons
  3. Haspengouws fruit
  4. Binkbier

Uw recept dient getypt of geschreven te worden op een neutraal wit blad in ondoorschijnend  papier (zonder enige verwijzing of kenmerk). In de linkerbovenhoek worden uw persoonlijke gegevens, nl. naam en voornaam, geboortedatum, volledig adres, telefoonnummer en naam en adres van het restaurant waar u werkt, vermeld.  Deze gegevens worden zorgvuldig naar binnen omgevouwen en aan de boorden licht vastgeplakt of geniet zodat geen enkele identificatie kan worden vastgesteld. Indien identificatie kan worden vastgesteld zal het recept niet in aanmerking worden genomen.

Het recept moet bestaan uit een titel, de ingrediënten en benodigdheden, de drie opgelegde ingrediënten en de bereidingswijze. Het recept wordt verplicht vergezeld vanminstens één kleurenfoto van het gerecht. U ondertekent uw schriftelijke inzending ‘voor akkoord met het reglement’.

Het recept moet ten laatste op 3 februari 2019 aan de Voorzitter van de Gastronomische Commissie van de Confrerie van het Kortessems Fruit en haar Gastronomie, p/a Peter Loosen, Gulmerstraat 13, 3721 Kortessem, opgestuurd worden onder gesloten witte of bruine omslag zonder dat enig kenmerk of naam en adres van de afzender zichtbaar zijn. De zending mag niet aangetekend verstuurd worden. Inzendingen die te laat toekomen zullen geweigerd worden voor deelname.  Hiervoor geldt de poststempel als bewijs van tijdige verzending.

Een wedstrijdreglement biedt de nodige garanties voor een objectieve beoordeling van de deelnemers. U vindt dit reglement en meer info op www.confreriekortessem.be. Op eenvoudig verzoek wordt u een exemplaar toegezonden. Hiervoor kan u contact opnemen via het nummer 011/37.65.12 of via info@confreriekortessem.be

De gerenommeerde jury onder voorzitterschap van de heer Christian Denis ( Clos St. Denis **) selecteert vooraf de ingezonden recepten en duidt zes finalisten aan. Op datum nader te bepalen zullen deze finalisten hun gerecht klaarmaken en laten proeven aan de jury in Alden Biesen.

De bekendmaking van de 1e prijs van de editie 2019 en de daaropvolgende receptie, vindt in principe plaats in 2019 in zaal Cuvelier van de Landcommanderij Alden Biesen. Daar zal het publiek ook kunnen proeven van het winnend gerecht en worden streekeigen hapjes aangeboden.

Het geheel wordt uitgebreid gepromoot in de pers, zoals in het Belang van Limburg, ‘De nieuwe Limburger’ in Jet-Magazine, De Zondagskrant, het wekelijks landbouwprogramma ‘Wakker op den Akker’ op TV Limburg en geniet de steun van o.a. de Provincie Limburg.

Wij zien uw deelname dan ook met belangstelling tegemoet.

Bedenk dat zelfs indien u niet genomineerd bent, u toch een creatieve en dus nuttige bijdrage geleverd hebt voor uw menukaart.

Met culinaire groeten,

Namens de Confrerie van het Kortessems Fruit en Haar Gastronomie,
Rik Martens – Grootmeester.