Het graafschap Loon ontstond duizend jaar geleden, rond 1018 en eindigde in 1795. Deze grote brok Limburg geschiedenis speelde zich niet in de Nederlanden af. Door leenbanden met de prins-bischoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn.
De laatste (15de) graaf van Loon was Diederik van Heinsberg, die overleed tussen 17 en 21 januari 1361 in zijn burcht te Stokkem.
Na zijn dood werd het graafschap Loon ingelijfd door het prinsbisdom Luik. Graaf Diederik van Heinsberg kreeg zijn laatste rustplaats in het vroegere Augustijnen klooster te Hasselt (Kapelstraat). Helaas is dat graf niet te bezichtigen. De kerk van de augustijnen is in de jaren 60 afgebroken en vervangen door nieuwe panden.
De milleniumviering van deze oude feodale entiteit was dé gelegenheid om dat unieke Limburggevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, een solide historische basis te geven.
De landcommanderij Alden Biesen organiseerde daarom een prestigieuze, historische tentoonstelling die in oktober 2019 geopend werd en meer dan vier maanden liep. Dankzij talrijke musea uit binnen- en buitenland kwamen topstukken – die een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld gaven van deze geschiedenis – naar Alden Biesen.
Vele objecten werden nog nooit vertoond. Digitale en interactieve toepassingen omringden het geheel in een moderne opstelling in een eeuwenoud kasteel. Het was de moeite waard!
Geef als eerste een reactie