1000 jaar graafschap Loon

Graaf van Loon
Graaf Diederik van Heinsberg

Het graafschap Loon ontstond duizend jaar geleden, rond 1018 en eindigde in 1795. Deze grote brok Limburg geschiedenis speelde zich niet in de Nederlanden af. Door leenbanden met de prins-bischoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn.

De laatste (15de) graaf van Loon was Diederik van Heinsberg, die overleed tussen 17 en 21 januari 1361 in zijn burcht te Stokkem.

Na zijn dood werd het graafschap Loon ingelijfd door het prinsbisdom Luik. Graaf Diederik van Heinsberg kreeg zijn laatste rustplaats in het Augustijnen klooster te Hasselt (minderbroederstraat).

De milleniumviering van deze oude feodale entiteit is dé gelegenheid om dat unieke Limburggevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, een solide historische basis te geven.

De landcommanderij Alden Biesen organiseert daarom een prestigieuze, historische tentoonstelling die eind oktober geopend werd en meer dan vier maanden loopt. Dankzij talrijke musea uit binnen- en buitenland komen topstukken – die een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld geven van deze geschiedenis – naar Alden Biesen.

Vele objecten zijn nog nooit vertoond. Digitale en interactieve toepassingen omringen het geheel in een moderne opstelling in een eeuwenoud kasteel. Beslist de moeite waard!

De tentoonstelling loopt nog tot 10/03/2019
Meer informatie vind je ook op www.1000jaarloon.be

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*